θα μας πάρουν με τα βοτσαλάκια...

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Αγωγή Αραβαντινού


Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκεται την Πέμπτη ο δημοσιογράφος Νίκος Βαφειάδης εξαιτίας ενός ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1997 για τη σχέση του κρατικού μηχανισμού με τα παράνομα κυκλώματα των φυλακών.

tvxs

Σήμερα, Πέμπτη, εκδικάζεται, ύστερα από αναίρεση της εφετειακής απόφασης από τον Άρειο Πάγο, στο 14ο πολιτικό τμήμα του Εφετείου Αθήνας η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού και νυν αρχιφύλακα των φυλακών Νέων Αυλώνα, Αντώνη Αραβαντινού, κατά του δημοσιογράφου. Ο Α. Αραβαντινός ζητά να του επιδικαστούν 150.000 ευρώ ως ηθική βλάβη για άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟ».

Πρόκειται για νέα εκδίκαση της αγωγής για συκοφαντική δυσφήμηση, η οποία έχει απορριφθεί τόσο από το Πρωτοδικείο της Αθήνας το 2005 όσο και από το Εφετείο της Αθήνας το 2006.

Με την απόφαση 974/2005, το Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε ότι «τα γεγονότα που αναφέρονταν στο δημοσίευμα δεν ήταν ψευδή και ότι σχετίζονταν με τον έλεγχο της λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος» και πως «στις μέχρι σήμερα αθωωτικές αποφάσεις του αρχιφύλακα δεν προκύπτει επαρκής αιτιολογία». Αλλά και το Εφετείο της Αθήνας, με την 3908/2006 απόφασή του δέχθηκε επίσης ότι τα αναφερόμενα γεγονότα ήταν αληθή και ότι «στόχος του δημοσιεύματος ήταν να ασκηθεί κριτική στο εν γένει σωφρονιστικό σύστημα και να τεθούν υπό αμφισβήτηση αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Το επίμαχο δημοσίευμα, παραθέτοντας χρονολογικά πλήθος περιστατικών και ειδήσεων, διερευνούσε τις σχέσεις του κρατικού μηχανισμού με τα παράνομα κυκλώματα των φυλακών, τα οποία όπως έχουν παραδεχθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και οι εισαγγελείς που διεξήγαγαν τις σχετικές έρευνες «παραμένουν στο απυρόβλητο συνεχίζοντας την εγκληματική δράση τους».

Ο Αντώνης Αραβαντινός κατηγορήθηκε για σειρά υποθέσεων, προφυλακίστηκε ομόφωνα «γιατί ανέπτυξε μέσα στο χώρο των φυλακών εγκληματική δραστηριότητα, δημιουργώντας μάλιστα σχέσεις και φιλίες με επικίνδυνους κακοποιούς οι οποίοι δούλευαν για λογαριασμό του», αποφυλακίστηκε υπό όρους τους οποίους παραβίασε, προφυλακίστηκε ξανά και τελικά αποφυλακίστηκε. Σήμερα, υπηρετεί ως αρχιφύλακας στις φυλακές Νέων στον Αυλώνα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη «βιομηχανία» της υποβολής αγωγών και μηνύσεων κατά δημοσιογράφων και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστεί για να προασπίσει την ελευθερία του Τύπου, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή της στον Ν. Βαφειάδη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητά από την κυβέρνηση να τροποποιήσει τις διατάξεις που επιτρέπουν τη φίμωση των δημοσιογράφων, με τη μέθοδο των εξοντωτικών αγωγών. Τονίζει επίσης ότι «η κριτική και ο έλεγχος είναι έννοιες σύμφυτες του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Κάθε περιορισμός -με οποιοδήποτε τρόπο κι αν επιβάλλεται- οδηγεί στην αναίρεση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, πρωταρχικού στοιχείου της Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...