θα μας πάρουν με τα βοτσαλάκια...

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Παράθυρο στον κόσμο το βιβλίο για τους κρατούμενους




Μερικοί θεωρούν το βιβλίο έναν καλό «φίλο». Για κάποιους άλλους όμως αποτελεί τη μοναδική τους συντροφιά...



Τη μόνη ευκαιρία για να «ταξιδέψουν» σε μέρη που θα τους φέρουν ευτυχία βοηθώντας τους να ξεχάσουν για λίγο τις καταστάσεις που βιώνουν. Με άλλα λόγια το βιβλίο είναι ένα «παράθυρο στον κόσμο» για αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μέσα σε αυτόν...



Αν έχετε λοιπόν βιβλία που τα έχετε διαβάσει ή κάποια που δεν είναι του γούστου σας και «κάθονται» εδώ και χρόνια στη βιβλιοθήκη σας, κάντε τα δώρο! Πολλά καταστήματα φυλακών προσπαθούν να οργανώσουν τις βιβλιοθήκες τους καθώς οι κρατούμενοι φαίνεται να είναι λάτρεις του βιβλίου!


Και αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ανθρωπιά στις μέρες μας έχει χαθεί... η ολοκλήρωση της βιβλιοθήκης στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών, έρχεται να τους διαψεύσει. Το κατάστημα είχε απευθύνει έκκληση σε ιδιώτες και Συλλόγους να στείλουν βιβλία για τις κρατούμενες. «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Σε μικρό χρονικό διάστημα συγκεντρώσαμε 8.000 τίτλους βιβλίων!» δήλωσε στον «Α.Τ.» η κοινωνική λειτουργός του συγκεκριμένου καταστήματος κ. Μάρθα Ταβουλαρέα.


Ωστόσο, υπάρχουν σωφρονιστικά ιδρύματα που έχουν ακόμη αυξημένες ανάγκες καθώς οι βιβλιοθήκες τους είναι από ελλιπείς έως ανύπαρκτες. Ο «Α.Τ.» επικοινώνησε με τους αρμόδιους για τη συλλογή βιβλίων σε κάθε κατάστημα και σας παρέχει πληροφορίες που είναι απαραίτητες αν θελήσετε να συνδράμετε στην προσπάθειά τους.



ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

Στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού λειτουργούν δανειστικές βιβλιοθήκες και στο ανδρικό και στο γυναικείο τμήμα του, οι οποίες μάλιστα είναι και αρκετά εξοπλισμένες. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική έλλειψη σε ξενόγλωσσα βιβλία καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κρατουμένων σήμερα είναι αλλοδαποί και αλλοδαπές.


Ενδιαφέρουν ιδιαίτερα βιβλία στα αλβανικά, ρουμανικά και βουλγαρικά. Όποιος επιθυμεί να κάνει δωρεά μπορεί να έρθει σε επικοινωνία είτε με το κατάστημα κράτησης ανδρών είτε με το αυτοτελές κατάστημα κράτησης γυναικών Κορυδαλλού.


ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ

Η βιβλιοθήκη στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου είναι οργανωμένη και μάλιστα βρίσκεται υπό την αιγίδα των ίδιων των κρατουμένων. «Στη βιβλιοθήκη εργάζονται δυο κρατούμενοι που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των κανόνων του δανεισμού και φροντίζουν τον χώρο και τα βιβλία» επισήμανε η κοινωνική λειτουργός του καταστήματος κ. Μαρία Κωσταρά. Ωστόσο, η βιβλιοθήκη παρουσιάζει ακόμη ελλείψεις σε τίτλους βιβλίων και χρειάζεται τη συνδρομή σας.

Τα βιβλία μπορείτε να τα στείλετε στη διεύθυνση: Γενικό κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου Φωκίδα ΤΚ 33053, υπ' όψιν κοινωνικής Υπηρεσίας.


ΓΡΕΒΕΝΑ

Στο κατάστημα κράτησης ανδρών στα Γρεβενά, η λειτουργία της βιβλιοθήκης μέχρι τώρα είναι περιστασιακή. «Προσπαθούμε να οργανώσουμε τη βιβλιοθήκη μας μετά από αίτημα των ιδίων των κρατουμένων. Ο χώρος υπάρχει αλλά χρειαζόμαστε αρκετά βιβλία ακόμη ώστε να είμαστε καλυμμένοι», δήλωσε στον «Α.Τ.» ο ψυχολόγος του καταστήματος κ. Λάζαρος Μπίσμπας.


Επιπλέον, ο κ. Μπίσμπας εξέφρασε την επιθυμία του για τη δημιουργία ενός χώρου που θα χρησιμοποιείται ως αναγνωστήριο. «Δεν αρκεί μόνο μια βιβλιοθήκη. Θα ήθελα να υπάρχει ένας χώρος όπου θα μπορεί κάποιος να βρει ησυχία ώστε να διαβάσει. Ακόμη, θα ήταν καλό την ευθύνη για τη συντήρηση του χώρου να την έχουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι, να νιώσουν ότι η βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο τους ανήκει και πρέπει να την προστατέψουν».





Στο κατάστημα αυτό ωστόσο πρόκειται να λειτουργήσει και άλλη μια βιβλιοθήκη που θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν μόνοι όσοι κρατούμενοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ. Τα βιβλία μπορείτε να τα στείλετε στη διεύθυνση «Κατάστημα κράτησης Γρεβενών – Φελλί, ΤΚ 151-100», υπ’ όψιν κ. Μπίσμπα Λάζαρου.



Στο κατάστημα κράτησης ανδρών στην Πάτρα λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη εδώ και μερικά χρόνια. Ο βασικός κορμός έχει αγοραστεί από το ίδιο το κατάστημα ενώ πολλά από τα βιβλία προέρχονται από δωρεές (από ιδιώτες, εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες και διάφορους Συλλόγους).

Η κ. Ελένη Αθανασοπούλου που εργάζεται εκεί ως ψυχολόγος μας διαβεβαίωσε ότι οι κρατούμενοι δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων. «Αν ρωτούσατε έναν κρατούμενο θα σας έλεγε ότι τους βοηθά να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους – που είναι απεριόριστος και αυτό τους γονατίζει. Εγώ θα σας πω ότι αυτό είναι το έναυσμα για να δανειστούν ένα βιβλίο καθώς αυτό που έχουν αποκομίσει στο τέλος είναι πολύ πιο σημαντικό.

Έχουν αποκτήσει γνώσεις, έχουν ταξιδέψει με τη δύναμη του μυαλού, έχουν βρει τον εαυτό τους μέσα σε καταστάσεις που διαδραματίζονται στα βιβλία», τόνισε. Αναφορικά με την προτίμηση των κρατουμένων σε συγκεκριμένου τύπου βιβλία η κ. Αθανασοπούλου μας ενημέρωσε ότι μεγάλη ανταπόκριση γνωρίζουν τα βιβλία ψυχολογίας που πραγματεύονται θέματα εσωτερικής αναζήτησης. Ψάχνουν δηλαδή μέσω της μελέτης να βρουν πρακτικούς τρόπους για να νιώσουν καλύτερα και να διαχειριστούν την άσχημη κατάσταση που επιφέρει ο εγκλεισμός. Στην προτίμησή τους ακολουθούν τα μυθιστορήματα και βιβλία που εξάπτουν τη φαντασία.

Ωστόσο, μερικά βιβλία δεν φτάνουν στους κρατούμενους λόγω θεματολογίας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αρμόδιοι προσπαθούν να μη φέρνουν τους ανθρώπους αυτούς σε δύσκολη θέση. Έτσι τα βιβλία που είναι προκλητικά για τη φάση ζωής στην οποία βρίσκονται (όπως βιβλία που έχουν να κάνουν με τα ναρκωτικά ή έχουν έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο) αποκλείονται.

Τέλος, η κ. Αθανασοπούλου επεσήμανε ότι «πέρα από ίδιο το βιβλίο που μας είναι πολύτιμο, είναι φοβερό για τους κρατούμενους να νιώθουν ότι κάποιοι ενδιαφέρονται γι' αυτούς ανιδιοτελώς. Γεννιέται η ελπίδα πως αν βγουν από εδώ δεν θα είναι για πάντα στιγματισμένοι, δεν θα τους θεωρούν όλοι αποβράσματα της κοινωνίας…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: