θα μας πάρουν με τα βοτσαλάκια...
Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012
Μεταφέρουν τα λύματα της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όχι στη μεταφορά λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια.
Την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση της ΕΥΔΑΠ για μεταφορά των λυμάτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυττάλειας εξέφρασαν οι συμμετέχοντες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Βουλευτής της Α΄ Πειραιά κ. Καρύδης Δημήτριος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Κατσικάρης Δημήτρης, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Τσαβαρής Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Κουλούκης Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος Περάματος κ. Μπεσίρης Παναγιώτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού και μέλος της ΠΕΔΑ κ. Διάκος Ιωάννης, οι Γενικοί Γραμματείς των Δήμων Πειραιά κ. Διαμαντίδης Στέλιος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Ευθυμίου Νίκος και Σαλαμίνας κ. Καραγιάννη Ευαγγελία, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Αξαρλής Ιωάννης και Τσιρίδης Γιώργος καθώς και ειδικοί συνεργάτες και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π. Ε. Πειραιά και των Δήμων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου στην τοποθέτηση του χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό από περιβαλλοντικής απόψεως αλλά και άκρως πολιτικό το θέμα της μεταφοράς των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής σε μια περιοχή που διαχρονικά είναι επιβαρυμένη, αφού έχει καταστεί, προφανώς με ταξικά κριτήρια, η χαβούζα όλων των ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων της Αττικής.
Καυτηρίασε δε την συμπεριφορά αφενός της ΕΥΔΑΠ, η οποία προχώρησε στη λήψη απόφασης για αλλαγή του σχεδιασμού και μεταφορά των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και αφετέρου των φορέων της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι πανηγύρισαν για μια απόφαση που μεταφέρει τα λύματα που αυτοί παράγουν σε περιοχές ήδη υποβαθμισμένες, για να τις υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο, καταστρατηγώντας την διακηρυγμένη, σε συνέδρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την αποδεκτή από την απλή λογική, αρχή της «χωροταξικής δημοκρατίας», δηλαδή της επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή που αυτά δημιουργούνται.
Προλαβαίνοντας δε ενστάσεις και αντιρρήσεις με το επιχείρημα ότι η πρόταση μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυττάλεια είναι βιώσιμη από τεχνοκρατικής και οικονομικής πλευράς, παρουσίασε στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τα οποία τον Οκτώβριο του 2011 τα ρυπαντικά φορτία εισόδου στο ΚΕΛ Ψυττάλειας κυμαίνονταν μεταξύ 89% και 103 % των φορτίων σχεδιασμού και αντιπρότεινε την σαφώς οικονομικότερη λύση της αναβάθμισης του υφιστάμενου ΚΕΛ Λαυρίου ή τη δημιουργία νέου ΚΕΛ σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό.
Κλείνοντας σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΥΔΑΠ αποτέλεσε οδηγό και για τους υπόλοιπους Δήμους της Ανατολικής Αττικής οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σχέδια δημιουργίας ΚΕΛ στην ευρύτερη περιοχή και καταθέτουν προτάσεις για μεταφορά των λυμάτων τους στην Ψυττάλεια.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και διάλογος των συμμετεχόντων από τον οποίο προέκυψε ότι υπάρχει σαφής και ομόφωνη αντίθεση στο σχεδιασμό της μεταφοράς των λυμάτων από την Ανατολική Αττική στην Ψυττάλεια και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
- Να κατατεθεί από τους Βουλευτές της Α΄ & Β΄ Πειραιά ερώτηση στη Βουλή , προκειμένου να πληροφορηθούμε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα τους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή του σχεδιασμού επεξεργασίας των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής, παρά τις ειλημμένες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής, από τον Οκτώβριο του 2011, για την ένταξη της κατασκευής στο ΕΠΠΕΡΑΑ του ΚΕΛ Σαρωνικού και του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων.
- Να κληθεί η ΕΥΔΑΠ να παραστεί σε νέα σύσκεψη των φορέων της περιοχής, στην οποία να παρουσιάσει τις θέσεις της για το θέμα και να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τις περαιτέρω δυνατότητες επεξεργασίας λυμάτων από το ΚΕΛ Ψυττάλειας, τις προβλέψεις για αύξηση του πληθυσμού και κατά συνέπεια και της παροχευτικότητας των ήδη συνδεδεμένων περιοχών του λεκανοπεδίου καθώς και για τη συμβατότητα των προτεινόμενων νέων έργων με την ήδη εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών όρων (ΚΥΑ 140774/11-6-2009)
- Να κληθεί η ΕΥΔΑΠ να απέχει από κάθε ενέργεια σχετική με την πρόοδο των προτεινόμενων έργων.
Από το Γραφείο Τύπου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου