θα μας πάρουν με τα βοτσαλάκια...

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του "Στόλου της Ελευθερίας" προς τη Γάζα...


Την απαγόρευση του απόπλου όλων των πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό την θαλάσσια περιοχή της Γάζας αποφάσισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.
Παρά την απαγόρευση το Reuters μετέδωσε ότι...
ένα από τα σκάφη απέπλευσε από το Πέραμα. Πρόκειται για το πλοίο «The Audacity of Hope» που μεταφέρει Αμερικανούς ακτιβιστές.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία εκδόθηκε στα ελληνικά και τα αγγλικά, «το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με διαταγή του στις Λιμενικές Αρχές λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «όπως είναι γνωστό έχουν ήδη δοθεί εντολές στις Λιμενικές Αρχές της χώρας για την επίδοση στους πλοιάρχους των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας της σχετικής Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους, στην οποία προσδιορίζεται ο θαλάσσιος χώρος ναυτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ».
Για τα πλοία με ελληνική σημαία έχει ζητηθεί να γίνονται σχετικές εγγραφές στα ημερολόγια γέφυρας μαζί με επίδοση τόσο της παραπάνω αγγελίας όσο και της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 22 Ιουνίου 2011.
Επιπροσθέτως στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για την καταγραφή, όπου τούτο είναι δυνατό, των κινήσεων πλοίων που τυχόν θα συμμετάσχουν σε ανάλογη κίνηση».
Επίσης, θα γίνονται αστυνομικής φύσης έλεγχοι σε επιβάτες και πληρώματα, ενώ θα υπάρχει συνεργασία με τοπικές αστυνομικές και τελωνειακές αρχές για εντατικούς ελέγχους για θέματα αρμοδιότητας τους.
H απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης εξόργισε και απογοήτευσε τα μέλη του Στολίσκου της Ελευθερίας. «Φαίνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση επεκτείνει τον αποκλεισμό και στην Ελλάδα», σχολιάζει ο Ντρόρ Φάιλερ, Σουηδός γεννημένος στο Ισραήλ, μουσικός και ακτιβιστής, ο οποίος είχε πάρει μέρος και στον περσινή αποστολή. «Φαίνεται ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο έπιασαν τόπο» συμπληρώνει.
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε τους ηγέτες, μεταξύ τους και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που τάχθηκαν κατά της οργάνωσης του διεθνούς στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα.
«Ευχαριστώ τους πολλούς ηγέτες του κόσμου που τάχθηκαν κατά του στολίσκου χαρακτηρίζοντάς τον ως 'πρόκληση' και εργάστηκαν κατά της διοργάνωσής του» δήλωσε ο κ. Νετανιάχου, κατά την διάρκεια τελετής για την απονομή των νέων βαθμών των πιλότων.
Πρόσθεσε δε ότι  «ευχαριστώ ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον φίλο μου τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Εν τω μεταξύ, τα μέλη της οργάνωσης «Ένα Καράβι για τη Γάζα» κατήγγειλαν σαμποτάζ σε ένα από τα πλοία του στολίσκου και το αποδίδουν σε μυστικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω πλοίο είχαν καταστραφεί οι δύο άξονες των προπελών των μηχανών του πλοίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: