θα μας πάρουν με τα βοτσαλάκια...

Κυριακή, 17 Μαΐου 2009

Προσοχή στα παιδιά μας.


Παιδί θαύμα. Χάρισμα ή κατάρα?
(από http://meropbird.blogspot.com/


Πριν λίγες μέρες διάβαζα στον τύπο ότι ένα κοριτσάκι από τη Βρετανία μόλις 2 ετών, έχει δείκτη ευφυΐας 156, μόλις 4 βαθμούς κάτω από τον Άϊνστάιν. Γνωρίζει το αλφάβητο και είναι το νεώτερο μέλος της Mensa. Το νήπιο-θαύμα είναι σε θέση να συλλαβίζει το όνομά της και να απαριθμεί 35 πρωτεύουσες. Η μικρή Ελίζ Ταν Ρόμπερτς που ζει στο Βόρειο Λονδίνο είπε την πρώτη της λέξη σε ηλικία 5 μηνών και περπάτησε σε ηλικία 8,5 μηνών. Όπως δήλωσε η μητέρα της διαπίστωσε, ότι το παιδί της ήταν "ιδιαίτερα έξυπνο από τη στιγμή που γεννήθηκε και τρελαίνεται να μαθαίνει" (βλ. εδώ και εδώ).

Διάβασα την είδηση αυτή κι έμεινα προβληματισμένη. Αναρωτήθηκα ποιος έδωσε το γεγονός αυτό στη δημοσιότητα. Kατέληξα στο συμπέρασμα ότι μάλλον οι γονείς της, ίσως σε συνεργασία με τον οργανισμό Mensa. Σχεδόν λυπήθηκα το μικρό αυτό κοριτσάκι που φόρτωσαν στους μικρούς του ώμους τέτοιο βάρος. Ίσως οι γονείς του να μην έχουν αντιληφθεί ότι δημοσιοποιώντας αυτή την είδηση, έχουν ήδη δημιουργήσει τεράστια πίεση στο παιδί τους. Τι πίεση? Μα να συνεχίσει να είναι σε όλη της ζωή ξεχωριστή, μια μεγαλοφυία, μια διάνοια. Η παιδική ηλικία είναι τόσο σύντομη και φευγαλέα που είναι κρίμα να περνά μέσα σε τόσο βάρος. Και αν το μικρό αυτό κοριτσάκι δεν ανταποκριθεί στις «μεγάλες προσδοκίες» που δημιούργησαν γι’ αυτό οι γονείς της και η κοινωνία, δεν θα νιώθει μια ζωή αποτυχημένο?

Αυτή η είδηση με έκανε να θυμηθώ την ιστορία της Σούφια Γιουσόφ που είχα διαβάσει ένα χρόνο περίπου πριν (βλ. εδώ).

Η νεαρή Σούφια Γιουσόφ, Βρετανίδα κι αυτή, πακιστανικής καταγωγής, το 1997 η ίδια και η οικογένειά της έγιναν πρωτοσέλιδο, μετά τη θριαμβευτική της είσοδο στο κολέγιο Saint-Hilda της Οξφόρδης για να σπουδάσει μαθηματικά. Ήταν μόλις 12 ετών και η Βρετανία μιλούσε και τότε για τη νέα ιδιοφυΐα. Δέκα χρόνια μετά, ύστερα από πολλές περιπέτειες, έναν αποτυχημένο γάμο και μία μυστηριώδη εξαφάνιση, η 23χρονη σήμερα Σούφια, εγκατέλειψε τις σπουδές της και εργάζεται ως πόρνη πολυτελείας!!!!

Πιο κάτω η Σούφια πριν (όταν ακόμα σπούδαζε) και μετά (με το νέο της επάγγελμα).
Υ.Γ. Ας σημειωθεί ότι ο Αϊνστάιν, σε αντίθεση με τη μικρή
Ελίζ Ταν Ρόμπερτς, είχε αργή ανάπτυξη και μίλησε όταν ήταν ήδη διόμισυ ετών (βλ. εδώ)

Το σχόλιο μου γιά όλα τα παραπάνω το έκανα
στο blog της Μερόπης, που προβληματίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Loading...