θα μας πάρουν με τα βοτσαλάκια...

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Σκληρή εποπτεία στον Δήμο Κορυδαλλού.

«Μνημόνιο» για 58 δήμους των οποίων το συνολικό χρέος είναι μεγαλύτερο του 100% των τακτικών ετήσιων εσόδων, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ, προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα ελέγχεται από τριμελή επιτροπή (τρόικα) που αποτελείται από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και το γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.
Παράλληλα στο κλιμάκιο των ελεγκτών θα συμμετάσχουν στελέχη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος της εξυγίανσης, αλλά και της ΕΕΤΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:
- Πρώτοι οι «κόκκινοι», (με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ), οι οποίοι είναι κατά σειρά: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Διάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.
- «Ανοικτοί κόκκινοι» (με συνολικό χρέος από 120% έως 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας-Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου, Αλίμου, Βέλου-Βόχας, Κασσάνδρας και Σερβίων-Βελβεντού.
- «Πορτοκαλί» (με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ήλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Ύδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων, Μεσσαπίων.
- Πρόγραμμα εξυγίανσης δε θα χρειαστούν δήμοι που έχουν συνολικό χρέος κάτω από 100%, που είναι μάλλον στο πράσινο. Πρόκειται για 45 δήμους που συνολικό χρέος από 80% έως 100% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ, 82 που είναι από 50% έως 80% και 140 μέχρι 50% .
Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αυτή τη στιγμή στη βάση δεδομένων που δημιούργησε το υπουργείο, αποτυπώνεται πλήρως η οικονομική κατάσταση των δήμων.
Συγκεκριμένα οι δανειακές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται σε περίπου 1,9 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 60%, όπως είπε ο πρόεδρός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Αλέξανδρος Αντωνόπουλος που ήταν παρών, 1,26 δις είναι οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους, 1,87 δις οι απαιτήσεις των δήμων από τρίτους και 735 εκατομμύρια τα διαθέσιμα τους.

Εκτός τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων των δήμων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τους ορκωτούς λογιστές.
Πρόσθεσε πάντως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Δ.Ε.Υ.Α. «αλλά δε θα αλλάξει», όπως είπε, τη συνολική «εικόνα».
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε επίσης, ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο, επιβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή των δήμων στο δημόσιο χρέος και στο ΑΕΠ είναι απειροελάχιστη σε σχέση με το συνολικό και ανέρχεται στο 0,7% και 0,9% αντίστοιχα. Μάλιστα οι δήμοι της Ελλάδας σχετικά με τα χρέη βρίσκονται στην προτελευταία θέση, πριν από τη Μάλτα, συγκριτικά με τους δήμους των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για παράδειγμα οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις των δήμων της Γερμανίας, ανέρχονται στο 39,6% του συνολικού χρέους και 29,1% του ΑΕΠ.
http://megara-press.blogspot.com/2011/05/58.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: